
Mardin Milletvekilimiz Ali Atalan'ın bağımsız kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına kapalı olan Midyat’taki AFAD kampına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:
Şengal’deIŞİD’in tehcir ve soykırımı sebebiyle evlerini terk edip, Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Êzidîler, Diyarbakır’da Fidanlık kampına yerleştirildiler. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atandıktan sonra Êzidîler, Fidanlık kampından alınarak Mardin Midyat’taki AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) kampına yerleştirilmiştir. Êzidîlerin, IŞİD teröristleri ve onların sempatizanlarından uzakta, Êzidî inanç ve kültürüne uygun yaşadıkları Fidanlık kampından zorla çıkarıldıktan sonra yerleştirildikleri AFAD-Midyat kampında IŞİD sempatizanlarının olduğu iddiaları Êzidîleri tedirgin etmiştir.
Ayrıca AFAD-Midyat kampında çocukların ve kadınların yaşadığı sıkıntılar başta olmak üzere üç yıldır kamptaki sorunların çözümü için gereken adımların atılmadığı, kampın denetime açık olmadığı, bağımsız kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına kapalı olduğu da bilinmektedir. Özellikle devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alımında ve hastalara ücretsiz ilaç temin edilmesi konusunda Êzidîlerin, kampta yaşayan diğer Suriyelilerle aynı haklardan yararlanamadıkları belirtilmektedir.
Bu bağlamda;
1) 1 Eylül 2014 tarihinde basına yansıyan bilgilere göre, AFAD-Midyat kampında çalışan şoförün tecavüze yeltendiği 26 yaşındaki Êzidî kadının intiharı ile ilgili başlatılmış bir soruşturma var mıdır, varsa sonucu nedir?
2) Söz konusu tecavüz ve intihar olayı sonrası, sorumlular hakkında yapılmış adli ve idari bir işlem var mıdır?
3) Kampa yerleştirilen mültecilerin güvenlik soruşturması nasıl yapılmaktadır?
4) AFAD-Midyat kampında IŞİD’e sempatisi olan kişilerin bulunduğu ve bu kişilerin IŞİD’e üye kazandırmaya çalıştığı şeklindeki iddialar doğru mudur? Bu iddialarla ilgili inceleme ve araştırma yapılmakta mıdır?
5) AFAD-Midyat kampı açıldığı günden bu yana kampta yaşayan ve IŞİD ile bağlantısı tespit edilen kaç kişi vardır? Bu kişiler hakkında yapılan işlemler nelerdir?
6) IŞİD teröristleri tarafından Şengal’de soykırıma uğrayan Êzidîler’in de AFAD-Midyat kampında olduğu göz önüne alındığında, özellikle Êzidîler için yapılan çalışmalar var mıdır?
7) Suriye’den gelen diğer mültecilerle birlikte aynı kampta yaşayan Êzidîler, devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alımı ve ücretsiz ilaç temin edilmesi konusunda aynı haklardan neden yararlanamamaktadır?
8) Kampta farklı inançlara sahip mülteciler için yapılan sosyal ve kültürel çalışmalar nelerdir?
9) STK’ların, gazetecilerin ve siyasetçilerin AFAD kamplarını ziyaret etmesi neden engellenmektedir?
10) Mardin Milletvekili olarak, seçim bölgemdeki AFAD kampını ziyaret etme talebim neden engellenmektedir?
2 Haziran 2017