Beştaş "incitmeyen kibar önergeler" hazırlanması için ne yapılması gerektiğini Meclis Başkanına sordu

25. ve 26. Yasama döneminde TBMM Başkanlığı'na sunduğumuz soru ve araştırma önergeleri ile kanun teklifleri Başkanlığın keyfi uygulamaları ile "kaba ve incitici" olduğu gerekçesiyle iade ediliyor. Her iki yasama döneminde iade edilen önergelere ilişkin istatistiki veri sormuş olduğumuz Meclis Başkanlığı bu önergemizi yanıtlamış olup buna göre;

25. Yasama Dönemi'nde (25. Yasama Dönemi 7 Haziran-1Kasım 2015 en kısa yasama dönemi) 100 sözlü soru önergesinden 1 tanesi, 3.168 yazılı soru önergesinden 389 tanesi iade edilmiş;

26. Yasama Dönemi'nde ise; 1.801 Kanun Teklifi'nden 18 tanesi, 909 sözlü soru önergesinden 30 tanesi, 16.421 yazılı soru önergesinden 1.421 tanesi, 26 genel görüşme önergesinden 1 tanesi, 2.098 araştırma önergesinden 109 tanesi, 20 gensoru önergesinden 4 tanesi iade edilmiştir. 

Bu verilerden HDP'nin iade edilen önergeleri ise; sadece 26. Yasama Dönemi için, 100 adet araştırma önergesi, 4 adet gensoru önergesi ve 746 yazılı, 25 sözlü soru önergesi biçimindedir. Bu hususta Meclis Başkanlığı'nın henüz işleme almadığı önergeler de olduğundan bahisle sayı bu verilerin üzerindedir.

Meclis Başkanlığı'nın parlamenterlerin denetim faaliyetlerini engellediğini ve bunu keyfi bir biçimde gerçekleştirdiğini İçtüzük Değişikliği tartışmalarının Anayasa Komisyonu'nda devam ettiği bu süreçte ifade etmek  gerekir. AKP Hükümeti'nin fiilen parlamenterlerin yetkilerini sınırlandırdığı iade edilen önerge sayıları ile sabittir. 

Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş bu hususta ayrıca bir soru önergesi vererek TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a "Kaba ve yaralayıcı ibareler sözlüğü var mıdır?" "İşkence ve tecrit sözcüğü yerine ne kullanılmasını önerirsiniz?" gibi sorular yöneltti.

Beştaş'ın ilk soru önergesi

TBMM Başkanlığının cevabı: iade edilen önergeler ve kanun teklifleri

Beştaş'ın ikinci soru önergesi 

13 Temmuz 2017