Cezaevlerindeki çocuklara ilişkin önergemiz

Bitlis Milletvekilimiz Mizgin Irgat'ın cezaevlerindeki çocukların durumuna ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:  

Dünya Çocuk Hakları Günü, Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş ve senede bir hatırlanan bir gün olmaktan ibaret hale gelmiştir. Neredeyse her gün açıklanan yeni bir rapor bu durumu tekrar tekrar kanıtlamaktadır. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) hazırladığı rapor, çocukların çıplak aramadan, istem dışı sevk, işkence, hücre cezası, akran şiddeti ve cinsel istismara kadar pek çok ihlale maruz kaldıklarını ortaya koymaktadır. Türkiye cezaevlerinde kalan yaklaşık 3 bin çocuğun yaklaşık bin dört yüz tanesi yetişkinlerin kaldığı cezaevlerinde tutulmaktadır. Pozantı, Sincan, Maltepe çocuk cezaevleri sık sık çocuk mahpuslara uygulanan şiddetle gündeme gelmektedir. Ayrıca annesi ile birlikte cezaevinde kalan 0-6 yaş arası yaklaşık 6 yüz çocuk bulunmaktadır. Bu çocuklar kötü koşullarda temiz havadan, sudan, yiyecekten, oyuncaktan, oyundan, özgürlüklerinden yoksun bir şekilde annelerinin cezasının bitmesini beklemektedir. 

Bu bağlamda;

1- Çocukların suça yönelmesini ya da suça alet edilmesini önleyecek çalışmalarınız var mıdır? Var ise nelerdir?

2- Adalet Bakanlığı bütçesinin çocuğa duyarlı bir biçimde düzenlenmesi için yürüttüğünüz çalışmalarınız var mıdır?

3- Annesi ile birlikte cezaevinde kalan çocuklarınkoşullarının düzeltilmesi konusunda yapılacak iyileştirmelere ilişkin çalışmalarınız nelerdir? Çocuklu annelerin durumlarına ilişkin hukuki düzenlemeler konusunda çalışmalarınız var mıdır?

4- Çocuk cezaevlerinin denetimleri ne sıklıkta yapılmaktadır? Denetimlerin şikâyetler karşısında yetersiz kaldığı ortada olduğuna göre denetimler ve cezaevlerinin koşulları konusunda planladığınız yeni bir çalışma sistematiği var mıdır?

5- OHAL dönemi boyunca çocuk cezaevlerinden gelen şikâyet dilekçesi sayısı kaçtır? Şikâyete konu olan ihlallerin türleri nelerdir? Şikâyetleri gidermek için yaptığınız çalışmalar nelerdir? Şikâyetlere konu olan sorumlular hakkında başlatılmış adli ya da idari soruşturmalar var mıdır? Var ise sayısı kaçtır ve soruşturmalar ne aşamadadır?

6- Bizzat bakanlığınızın verilerine göre 2002’den bugüne kadar cezaevlerindeki çocuk sayısı yüzde 26 artmıştır. Bu artışın sebepleri nelerdir? Hükümet politikalarının bu artıştaki etkisi nedir?

7-  Yine bakanlığınız verilerine göre 2009’dan 2017 yılına kadar 18-21 yaş arası 68 çocuk ve genç cezaevlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu can kayıplarının sebepleri nelerdir? Can kayıplarında sorumluluğu bulunan Adalet Bakanlığı personeli var mıdır? Var ise bu kişiler hakkındaki soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise hangi aşamadadır?

8-  Adalet Bakanlığı personelinin çocuk tutuklu ya da hükümlülere karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda aldıkları eğitimler var mıdır? Bu eğitimler ne sıklıkta düzenlenmekte ve kimler tarafından verilmektedir?

9-  Türkiye’nin çocuk hakları ihlalleri karnesindeki olumsuz tabloyu düzeltmek konusunda atacağınız adımlar neler olacaktır?

20 Kasım 2017