Dora, yaz saati uygulamasındaki ısrar ve ekonomik maliyete ilişkin ciddi iddiaları Enerji Bakanı'na sordu

Mardin Milletvekilimiz Erol Dora'nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:

Türkiye’de 2016 yılı Ekim ayından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla GMT +3 noktasının kalıcılaştırılması ya da daha bilindik haliyle yaz saati uygulaması kalıcı hale getirilmiştir. Bununla birlikteDanıştay, 14 Eylül 2017 tarihli kararında;Bakanlar Kurulu`nun kendisine yasayla tanınan sınırlı yetkisini aşarak yaz saatini kalıcılaştırdığı gerekçesiyle, bu uygulamasının yasal dayanağı olan "Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak İçin Bütün Yurtta Yaz Saatinin Uygulanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı"nın yürütmesini durdurmuştur. Ancak gelinen noktada, yargı kararına rağmen uygulamadan vazgeçilmediği görülmektedir.

Yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılması, okul saatleri başta olmak üzere insanların günlük hayatında oldukça ciddi sorunlar yaratmış ve yaratmaya da devam etmektedir. Örneğin geçtiğimiz günlerde bazı basın ve yayın organlarında yaz saati uygulamasının iddia edilenin aksine enerji tüketim verilerine göre tasarruf sağlamadığı haberleri yer almıştır.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)`nın resmi olarak açıklanan enerji tüketim verileri üzerinden bir önceki yılın aynı ayına göre yaptığı hesaplamada; 2016 yılının Kasım ayında yüzde 6.66; Aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği ortaya konulmuştur. Türkiye`nin elektrik ihtiyacının karşılanamadığı, doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşanan Aralık 2016 ve Ocak 2017 aylarında, tüketim artışları elektrik verilemediği için baskılanmış olmasına rağmen; elektrik tüketim artışı Ocak 2017`de de yüzde 5.75 olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı Şubat 2017`de yüzde 6.22, Mart 2017`de ise yüzde 6.43`e ulaşmıştır.

EMO’nun mezkur açıklamasında; yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (Kasım-Aralık 2016, Ocak-Şubat-Mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıktığı ve bu tüketim fazlasının 2.8 milyar liralık ek bir ekonomik maliyete karşılık geldiği ifade edilmektedir.

Bu gerekçeyle:

1.Ortada bir yargı kararı olmasına rağmen yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasından neden vazgeçilmemektedir? Bu uygulamada ısrar edilmesinin gerekçesi nedir?

2.Mevcut uygulamanın yürürlüğe girdiği Ekim 2016 tarihinden günümüze değin geçen sürede, ilgili uygulamanın kamu yararı kapsamındaki faydalarına ilişkin bakanlığınız ve/veya ilgili bakanlıklar bünyesinde herhangi bir değerlendirme çalışması yapılmış mıdır? Bu bağlamda bir çalışma yapacak mısınız?

3.Hâli hazırdaki uygulamanın tasarruftan çok enerji şirketlerine kâr sağlamaya yönelik bir uygulamaya dönüştüğü iddialarına karşılık herhangi bir açıklama yapacak mısınız? Bu bağlamda herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

4.28 Eylül 2017 tarihinde İSO Enerji Verimliliği Ödül Töreni’nde yaptığınız konuşmada; uygulamanın Türkiye'ye çok önemli bir katkı yaptığını ve enerji bağlamında her konuda geçen sene 540 milyon liralık tasarruf sağlandığını belirttiniz.  İfade ettiğiniz 540 milyon liralık tasarrufa karşın; EMO’nun ortaya koyduğu ek 2,8 milyar liralık tüketim fazlası açıklamasına ilişkin, kamuoyunu aydınlatmak adına bir açıklama yapacak mısınız?

5.Bu aşamada saat uygulamasının yeniden değiştirilmesine yönelik Bakanlığınızca alınmış herhangi bir karar ve/veya bu yönde yapılan herhangi bir hazırlığınız mevcut mudur?

19 Ekim 2017