İrmez: Soma Katliamı Davası mahkeme heyetinin değiştirilmesinin hukuki ve siyasi gerekçesi nedir?

Soma Katliamı Davasının karar duruşmasına günler kala, Hakimler Savcılar Kurulu Yaz Kararnamesi ile mahkeme heyetinde değişiklik yapılmasına ilişkin olarak Şırnak Milletvekilimiz Aycan İrmez'in Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

3 Temmuz 2017 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1'inci Dairesi'nce hazırlanan yaz kararnamesiyle 780 hâkim ve savcının yeri değiştirilmiştir. Söz konusu kararname ile 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve birçok sivil toplum kuruluşu tarafından “son yüzyılın en büyük iş faciası” olarak nitelendirilen 301 yurttaşın yaşamını yitirdiği Soma maden faciası davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı'nın da yeri değiştirilmiştir. İlgili kararnameye Aytaç Ballı'nın da dâhil edilmesi, gerek yakınlarını faciada kaybeden ailelerde gerekse süreci yakından takip eden sivil toplum kuruluşlarında dava sürecine dair ciddi kaygılara neden olmuştur. Şöyle ki; Soma davasında 3 duruşmadır savcı mütalaa vermemektedir ve 11 Temmuz 2017'de duruşma vardır. Kararnameden kısa süre önce bir üye hâkim ve savcının yeri değiştirilmiş, yayımlanan bu kararnameyle de karar duruşmasına günler kala mahkeme başkanı ve bir üyenin görev yeri değiştirilmiştir. Böylece 3 yıldır yargılamayı yapan heyet tamamen değişmiş durumdadır. Görevi ve yeri değiştirilen heyet, binlerce sayfadan oluşan dosyanın tamamına hâkimdir. Böyle bir dosyada sanıkların, tanıkların, müştekilerin tümünü dinlemiş bir heyetin Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın esas hakkında mütalaa vermeyerek kararın çıkmasına engel olduğu bir süreçte görevden alınması dosyanın karar aşamasına geldiği dikkate alındığında; adil, bağımsız yargılamaya aleni ve açık bir müdahaleyle sanıkların, dolayısıyla halen yargılanamayan kamu görevlileri ile siyasi sorumluların ceza almalarından korunmasının amaçlandığı iddialarını güçlendirmiştir. 

Bu bağlamda;

1-    Söz konusu kararname ile Soma faciası davasını takip eden hâkim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesinin hukuki ve siyasi gerekçesi nedir? Bu değişiklikle iddia edildiği gibi korunmak istenen kişi ve kurumlar var mıdır? Varsa kimlerdir?

2-    Söz konusu davada son derece objektif ve tarafsız tutum içinde olan ve faciada yaşamını yitirenlerin ailelerinin de razı olduğu mahkeme başkanı Aytaç Ballı’nın yerine atanan Salih Pehlivanoğlu’nun daha önce Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 11 işçinin yaşamını yitirdiği göçükle ilgili verdiği karar, acılı ailelerde ciddi kaygılara neden olmuşken bu kaygıları giderecek her hangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

3-    Söz konusu kararname ile yapılan yer değişikliklerinde bir kısım hâkim ve savcıların iktidara muhalif sendikalara üye olmaları ve iktidarın gücünü elinde bulunduranların istek ve düşüncelerine uygun davranmamaları nedeniyle tenzili rütbe ile adeta cezalandırıldığı iddiaları bu kadar güç kazanmışken bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?

4-    Yapılan değişiklikler, son zamanlarda muhalif kesimlerce sıkça dile getirilen yargıya açık müdahale edildiği, yargının gayrihukuki bir şekilde yeniden yapılandırılmak istendiği ve iktidarın kendi düşünce ve dünya görüşüne yakın olan hâkim ve savcıları etkin yer ve görevlere getirmesinin amaçlandığı yönündeki iddiaları güçlendirmemiş midir?

5-    Soma faciası gibi kamuoyu tarafından yakından takip edilen önemli davaların hâkim ve savcılarının sebepsiz bir şekilde yerlerinin değiştirilmesi ile amaçlanan nedir?

7 Temmuz 2017