
Grup Başkanvekilimiz Filiz Kerestecioğlu'nun Kartal Özel Çınar Anaokulunda çocuklara oynatılan cinsiyetçi oyun ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz'ın tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi:
İstanbul’da bulunan Kartal Özel Çınar Çocuk Anaokulunda yapılan bir tiyatro gösterisi basına yansımış ve kamuoyunda tepkilere neden olmuştur. 3-6 yaş arası çocukların oynadığı tiyatro gösterisinde yöresel kıyafetler giyen kız çocuklarına, erkek çocukların ayakları yıkatılmış, kız çocuklarının başına türban takılmış, erkek çocuklar kurulan sofranın başköşesine oturtulmuştur.
Çocukların düşünmesi, bir şeyi başka şeylerle ilişkilendirebilmesi, iletişim kurabilmeleri, ilgi alanlarını genişletebilmeleri, yeteneklerini diğer insanlarla ilişki kurmak üzere dönüştürebilmeleri ve kendilerini zengin sözcük dağarcığıyla ifade edebilmeleri için önemli bir konumda olan tiyatronun dayanlış eğitim politikalarına dahil edilmesi, bilimsel ve çağdaş eğitim anlayışına ve tiyatronun özüne ve eğitimdeki işlevine aykırıdır.
Geleneksel kadınlık rollerini İslami kurallar ile meşrulaştırmaya çalışan Bakanlığınız, toplumsal cinsiyet rollerini sürdürerek, ders kitaplarıyla, oyunlarla, öğretmenlerin söylem ve tutumlarıyla ve aile yaşamını kutsayan ve kadını yok sayan politikalarla kadına ve çocuklara yönelik şiddetin artmasına ve kadın cinayetlerinin meşrulaştırılmasına zemin hazırlamaktadır.
Bu bağlamda;
1. Söz konusu cinsiyetçi oyunun sergilendiği Kartal Özel Çınar Çocuk Anaokulu idaresi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
2. Söz konusu oyunun toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı bir oyun olduğunu düşünüyor musunuz?
3. Çocuklara böylesi cinsiyetçi, gerici, ayrıştırıcı ve rol biçici bir oyunu oynatan öğretmenler hakkında idari ve yasal bir işlem başlatılmış mıdır?
4. Erkeği yücelten ve kadını pasivize edip geri planda bırakan eğitim uygulamalarını bırakıp, sistemi çağdaş ve bilimsel bir eğitim anlayışı ile yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
5. Cinsiyetçi ve gerici eğitim politikalarının şiddeti körüklediği ve kadın cinayetlerini arttırdığı tecrübe edilmişken; bu tür uygulamalar Bakanlığınız tarafından desteklenmekte midir?
6. Okul öncesi eğitimin bir parçası olan oyuncaklar; sınıflarda evcilik köşesi, araba köşesi de dahil olmak üzere belirli köşelere yerleştirilmiştir. Oyun saatlerinde erkek çocuklar araba köşelerine, kız çocuklar da evcilik köşesine yönlendirilmektedirler. Çocuğa toplumsal cinsiyet rollerini yükleyen bu yönlendirmeleri kaldırmak için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
7. Hayatın tüm alanında olan iş bölümünü öğretmenler, okul öncesi sınıflarında neye göre yapmaktadırlar?Bu konuda yaptığınız bir çalışma var mıdır?
8. Meslekler konusunun öğretmenler tarafından çocuklara aktarımı nasıl yapılmaktadır? Bu konuda yaptığınız bir çalışma var mıdır?
15 Aralık 2017