
Van Milletvekilimiz Bedia Özgökçe'nin barış talebinde bulunanların hedef gösterilmesi ve gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri ve Adalet Bakanları tarafından cevaplanması istemiyle ayrı ayrı verdiği soru önergesi:
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin Afrin Bölgesi’ne yönelik başlattığı askeri operasyona sosyal medya üzerinden tepki gösterenlere yönelik önce AKP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşı çıkmış sonrasında ise Diyarbakır, İstanbul, Muş, Mardin, Van Cumhuriyet Başsavcılıkları yayımlanan mesajlarla ilgili soruşturma başlattıklarını açıklamışlardı.
Aynı gün İstanbul’da medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım’ın ise operasyona dair medya temsilcilerinden askeri operasyonu aleyhinde yayın yapılmamasını da içeren 15 maddelik bir talep listesi verdiği ileri sürülmüştür.
Gelişmeleri takiben 22 Ocak 2018 günü çeşitli kentlerde gözaltı operasyonları başlatılmış ve 40’dan fazla kişinin gözaltına alındığı bildirilmiştir. Gözaltına alınanlar arasında Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven, Mezopotamya Ajansı muhabiri Hayri Demir, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yöneticisi ve Cezaevleri Komisyonu üyesi Nuray Çevirmen, İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Adnan Vural, HDP Parti Meclisi üyesi Kemal Bülbül ile HDP Ankara İl Örgütü yöneticisi Osman Konukçu’nun da bulunduğu öğrenildi.
Aynı olaylar silsilesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ise HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım ve HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in attıkları tweet’ler nedeniyle soruşturma başlattığı öğrenildi.
Söz konusu gelişmelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye kamuoyunda savaş karşıtlığı engellemek istenmektedir. Ancak 1966’da imzaya açılan ve 1976’da yürürlüğe giren ayrıca 2003 yılında yani hükümetleriniz döneminde Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin “savaş propagandası ve düşmanlığı savunma yasağı” başlıklı bölümünün 20. maddesi “her türlü savaş propagandası hukuk tarafından yasaklanır” ifadesiyle savaş karşıtlığının değil savaş propagandasının yasak olduğunu düzenlemektedir.
Buna göre;
1) 23 Ocak 2018 itibariyle Afrin’e yönelik askeri operasyona karşı sosyal medyadan barış talebinde bulunan kaç kişi gözaltına alınmıştır?
2) Cumhurbaşkanının barış talebinde bulunanlara yönelik düşüncelerini açıklamasının ardından başsavcılıkların ivedilikle soruşturma başlatması tesadüf müdür?
3) Gazetecilerin gözaltına alınmasının Başbakan’ın medya temsilcileriyle yaptığı görüşmede sunduğu talep listesiyle bir ilgisi var mıdır?
4) Anayasa’nın 90. maddesi itibariyle Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 20. maddesinin işletilmeme gerekçesi nedir? Sözleşme askıya mı alınmıştır ya da hükümetiniz BM üyesi 144 ülkenin taraf olduğu sözleşmeden çekilmeyi mi hedeflemektedir?
5) 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bunlardan kaçı tutuklanmıştır?
6) 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla tutuklanan kişilerin illere göre dağılımı nedir?
7) 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla tutuklanan kişilerin suçlanma nedenleri TCK’nin ilgili maddelerine göre dağılımı nedir?
8) 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla haklarında dava açılan kaç kişi vardır? Bu davaların kaçı sonuçlanmıştır? Kaçı halen devam etmektedir?
9) 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla haklarında dava açılan ve hüküm giyen kişi sayısı kaçtır?
10) Sosyal medya paylaşımları nedeniyle bugüne kadar kaç milletvekili hakkında fezleke düzenlenmiştir?
11) Hükümetinizin ve partinizin verdikleri demeçlerle askeri operasyon yapılmamasını isteyenleri suçlu olarak göstermelerini hangi hukuki gerekçeyle açıklamaktasınız?
23 Ocak 2018