
Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş'ın Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesi:
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu halkın vergileriyle faaliyet yürüten devlet televizyonu olmasına rağmen yayın politikaları eşitsiz ve ayrımcı bir biçimde seyretmektedir. Haber bültenleri ve sair programlarda muhalefet partilerine yer vermeyen kurum bu hamleleriyle halkın haber alma hakkını da yok saymaktadır.TRT’nin tüm siyasi partilere eşit biçimde yer vermesi hukuksal olarak zorunludur. Ancak Halkların Demokratik Partisi ve liderleri de hiçbir biçimde TRT ekranlarında yer almamaktadırlar, hatta çoğu kez Partimiz ile ilgili haberler dahi verilmemektedir.
Öte yandan diğer ulusal televizyon kanalları da yalnızca iktidar partisine ilişkin haberleri sıklıkla gündeme getirirken muhalefet partilerine çok az yer vermekte yahut hiç yer vermemektedir. Örneğin Halkların Demokratik Partisi’ne ilişkin haberler ya hiç verilmemekte ya da yanlı bir çizgide verilmektedir. Haber ve tartışma programlarında sıklıkla gündem olan HDP; HDP’siz tartışılmakta, HDP’ye cevap hakkı dahi tanınmamaktadır. Yine bununla birlikte HDP hakkında verilen yanlı ve yanlış bilgilere ilişkin düzeltme hakkı tanınmamakta, tekzipler bu programlarda yer bulmamaktadır.
Bu bağlamda;
1- HDP’nin televizyon kanallarında yer almama sebebi nedir? HDP’ye televizyon kanallarında yer verilmemesi hususundan haberdar mısınız?
2- TRT halkın vergileriyle yayın yapan bir devlet kuruluşu olup yalnızca hükümet partisine ilişkin haber ve program yapma sebebi nedir? Bu konuda bir dahliniz var mıdır? TRT neden tüm partiler için eşit yayın yapmıyor? Bu aynı zamanda Anayasal bir kurum olan TRT’nin varlık gerekçesine aykırılık teşkil etmiyor mu?
3- TRT yayın politikalarının denetlenmemesinin sebebi nedir? Aksi halde neden muhalefet liderlerinin TRT ekranlarına çıkarılmayışına sessiz kalmaktasınız?
4- TRT ve diğer televizyon kanallarının HDP’ye yer vermemesi hükümetin talimatı ile mi gerçekleşen bir durumdur?
5- Televizyon kanallarının yanlı haber ve program yapmaları etik midir? Bu uygulama aynı zamanda Anayasa’nın eşitlik ilkesi ve haber alma hakkına ilişkin düzenlemelerine aykırılık teşkil etmiyor mu?
6- HDP’nin televizyon programlarında yer almaması, HDP’lilerinHDP’nin tartışıldığı programlara katılmalarına olanak tanınmaması basına yönelik bir ambargo değil midir? Bu ambargonun dayanağı ve sebebi nedir?
7- HDP mensuplarının televizyon programlarına katılmamaları aynı zamanda HDP’ye oy vermiş olan yurttaşların da yok sayılması anlamına gelmiyor mu? Bu ayrımcılığı nasıl izah edersiniz?
8- Televizyon programlarında muhalefete yer verilmeyişi insan haklarının ayrılmaz bir parçası olan düşünce ve düşünceyi ifade hürriyetinin yok sayıldığı anlamına gelmiyor mu? Devletin bu alana müdahalesi sakıncalı değil midir?
9- Yasama-yürütme-yargının yani üç kuvvetin kamu adına eleştirilmesi hatta denetlenmesi amacıyla dördüncü kuvvet olarak ortaya çıkmış olduğu ifade edilen medyanın taraflı yayın yapması ile iktidarın iş ve işlemlerinin denetlenmemesi mi amaçlanmaktadır?
10- Medya kuruluşlarının iktidarın güdümünde haber ve program yaptıklarına dair iddia doğru mudur? Bu konuda hükümet olarak TRT ve diğer özel medya kuruluşlarına baskı ve yaptırım uygulanmakta mıdır?
11- OHAL ilanından sonra gündeme gelen KHK’lerle 37 televizyon kanalı kapatılmış olup diğer kanallar da bu baskı mekanizması ile susturulmaya mı çalışılmaktadır?
12- Yurttaşlar doğru habere nasıl erişim sağlayacaklardır?
13- Taraflı yayın politikası ile yurttaşlardan hangi gerçekler gizlenmektedir?
14- Ayrımcı dilin kullanıldığı televizyon programları ile toplum ayrıştırılmıyor mu?
15- TRT’nin toplumsal hassasiyetlere duyarlı, tarafsız, obejktif yayın politikasına geçmesine yönelik çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda gerekli adımlar ne zaman atılacaktır?
16- HDP liderleri ile mensuplarının TRT ekranlarından halka ulaşması sağlanacak mıdır?
17- TRT’nin cumhurbaşkanının sarfettiği “TRT, iktidara ne kadar zaman yer ayırıyorsa, size de o kadar zaman ayırmalı" şeklindeki sözleri üzerine diğer siyasi partilere de yayınlarında yer vermesi sağlanacak mıdır? Bu hususta tarafsızlık ilkesine aykırı tutum takınan TRT yönetimine bir yaptırım uygulanacak mıdır? Mevcut mağduriyetin telafisi adına bir çalışma yürütülecek midir?
18- Diğer medya kuruluşlarının tarafsız ve objetktif yayın yapmalarının önündeki engeller kaldırılacak mıdır?
3 Ocak 2018