Tahir Elçi cinayetinin sorumlularının açığa çıkarılması için önergemiz

Urfa Milletvekilimiz Osman Baydemir'in Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması, sorumluların açığa çıkarılması amacıyla TBMM'ye sunduğu araştırma önergesi:

GEREKÇE

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28.11.2015 tarihinde, açıklama yapmak üzere gittiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minarenin altında, açıklamadan hemen sonra öldürülmüştür. Öldürüldüğü sırada haber ajanslarının ve polislerin kameraları olay anını kayıt altına almıştır. Ancak Elçi’nin öldürüldüğü anın kayıtlarda yer almadığı ya da o sırada kameraların başka bir alanı kayda aldığı yönünde bilgiler paylaşılmıştır.

Cinayet sonrası sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, iki kez olay yerini incelemek için giden yetkililer ve avukatlar açılan ateş sonucu inceleme yapmadan geri dönmüşlerdir. Tahir Elçi’nin katledildiği gün yapılan ön otopside, Elçi’nin uzak mesafedenvurulduğu tespit edildiği açıklanmıştır. Ölümünden beş ay sonra Adli Tıp, Olay Yeri, Balistik ve Teknik Fotoğraf Analiz uzmanından oluşan beş kişilik bilirkişi tarafından hazırlanan raporda ise“Mevcut verilerle Elçi'nin ölümüne neden olan atışın nasıl gerçekleştiğinin tıbben ve fiziken bilinemez” olduğu açıklanmıştır. Elçi’nin öldürülmesinden sonra başlayan sokağa çıkma yasağı halen devam etmekte, öldürüldüğü yer olan Dört Ayaklı Minare halen yasaklı alan içerisinde yer almaktadır. Yasak süresinde gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle Dört Ayaklı Minarenin bulunduğu Yenikapı Sokak tamamıyla tahrip olmuş, yerdeki taşlar sökülmüş, çevrede bulunan ve delilleri barındırabileceği düşünülen işyerleri de hasar görmüştür. Dolayısıyla olay yerinde etkili bir inceleme yapılmamıştır.

Diyarbakır Barosu’na kayıtlı avukatlar da Elçi’nin öldürülmesinden sonra olayın çözülmesi için çaba sarf etmiş, her hafta soruşturma dosyası ile ilgili Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapmışlardır, yapmaya devam etmektedir. Diyarbakır Barosu’nun verdiği bilgilere göre soruşturma dosyasında iki yıl geçmesine rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilememiş, iddianame dahi hazırlanmamıştır. Dosya kapsamında şu ana kadar tek bir kişi bile “fail” sıfatı ile yargılanmamış, “şüpheli” sıfatıyla bir kişinin dahi ifadesi alınmamıştır. Tahir Elçi’nin katledildiği gün olay yerinde görevli kamu görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılmışsa da iki yıl geçmesine rağmen soruşturmada bir gelişme kaydedilmemiştir. Cinayetin meydana geldiği sokağı gören güvenlik kameralarından bir restorana ait olan kameranın görüntüleri avukatlara izletilmemiş, PTT’ye ait olan güvenlik kamerasından da olay anını da içeren 17 dakikalık görüntünün silindiği ortaya çıkmıştır. Avukatlar, dosyada gizlilik kararı bulunmamasına rağmen, dosyanın tamamına ulaşamadıklarını, soruşturma dosyasının etkin bir şekilde yürütülmediğini defalarca açıklamışlardır. Olay anında görüntü çekmekle görevli olan kamu personeli silah sesi duyması sonrası kayıttan çıktığını belirtmiş, Diyarbakır Barosu’nun görüntüde kesme, kırpma ve montaj olup olmadığının tespiti için kamera ve hafıza kartına el konularak, TÜBİTAK ve ATK’ye gönderilmesini talep etmiştir. Bu talep yerine getirilmemiş, kamera ve hafıza kartına el konulmadığı gibi, nerede olduğu da savcılık tarafından bilinmemektedir. Bu ölçüde önemli bir delilin kayıp olması Tahir Elçi cinayetinin nasıl bir ciddiyetsizlikle soruşturulduğunun kanıtıdır.

Tahir Elçi’nin öldürülmesinden sonra dönemin Başbakanı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı ile Diyarbakır Valisi, Diyarbakır Emniyet Müdürü, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı faillerin bulunacağını taahhüt etmiş ancak bugün gelinen noktada soruşturmada bir arpa boyu yol alınamamıştır. Bütün bu nedenlerden dolayı kamuoyunda Tahir Elçi cinayetinin faili meçhul bırakılacağına yönelik ciddi kaygılar bulunmaktadır.Türkiye tarihinde faili meçhul olarak kalmış yüzlerce siyasi cinayetin işlendiği göz önünde bulundurulduğunda bu korkunç cinayetin araştırılması için komisyon kurulması gerekmektedir. Bu gerekçelerle Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.

28 Kasım 2017