Taşdemir: Kültür Bakanlığı tarafından toplatılan ve yeni alınan kitapların listesi kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

Ağrı Milletvekilimiz Dilan Dirayet Taşdemir'in Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi.

Basında yer alan haberlere göre, eski başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un göreve gelir gelmez ilk icraatı 139 bin 141 adet kitabın kütüphanelerden toplatılması olmuştur. Toplatılan kitapların yerine 2 milyon 406 bin 89 adet kitap satın alındığı ifade edilmiştir.

Benzer şekilde Kahta Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi üzerine Adıyaman Kahta Sulh Ceza Hâkimliği tarafından alınan kararda Faysal Dağlı'nın 1994'te Belge Yayınları'ndan basılan "Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)" kitabı, Aytekin Gezici'nin Tutku Yayınları'ndan basılan "Kürt Tarihi" isimli kitabı ile Fehim Taştekin'in 2016'da İletişim Yayınları'ndan çıkan "Rojava Kürtlerin Zamanı" isimli kitaplarına satış yasağı konulmasını ve toplatılması öngörülmüştür.

Bu gelişmelerin IŞİD’in Irak’ın Musul şehrinde halk kütüphanesini bombalaması ve binlerce kitap ile birlikte aralarında 8 bin nadir kitap ve el yazmasını da yaktığını ilan etmesi üzerinden kısa bir zaman geçtikten sonra gerçekleşmiş olması kamuoyunda tepki yaratmıştır. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2016 yılında IŞİD’in propaganda kitabı sayılan “Esad’ın Suç Rejimine Karşı İdeal Mücadele Dersleri” adlı kitapçığı basan İstanbul’daki Guraba Yayınevi’nden birçok kitap aldığı ve Türkiye’deki halk kütüphanelerine dağıttığı ortaya çıkmış, sonrasındaki gelişmeler ise kamuoyundan gizlenmişti. 

Bu bağlamda;

1- Bakanlığınız tarafından toplatılan ve yeni alınan kitapların listesi kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

2- Kahta Sulh Ceza Hâkimliği tarafından alınan kararda kitapların “terör örgütü niteliği” taşıdığı ifade edilmektedir. Bir kitabın “terör örgütü niteliği” taşımasından kastedilen nedir?

3- Harun İlhan imzalı “Şehadet Yolunda Cihat Erleri” isimli kitap başta olmak üzere IŞİD yapılanmasını öven kitaplarla ilgili herhangi bir karar alınmış mıdır?

4- IŞİD kitaplarını bastığı bilinen Guraba ve Küresel Yayınlarının hala faaliyetlerine devam edebiliyor olmasının gerekçesi nedir?