Termik Santrallere ilişkin Araştırma Önergemiz

Adana Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş Türkiye genelinde ve Adana'da artan termik santrallerin ekolojik yaşama, çevreye, verdiği zararların tespiti amacıyla bir meclis araştırması istedi. Söz konusu önergede şu ifadelere yer verildi:

Adana ve Hatay illeri iki komşu kent olup kömür çıkarılmasına yönelik politikalar her iki kent için yoğunlaşmış ve İskenderun Körfezi’nin, Hatay İskenderun ve Adana Yumurtalık yakasına 16 yeni kömürlü termik santral yapılması gündeme gelmişti. Hâlihazırda dört termik santral olan bu bölgede 20 tane termik santral söz konusudur.

Konuya ilişkin Adana Barosu ile Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin açmış oldukları lisans iptal davasında 8 termik santrale dair “kümülatif etki itirazını” haklı bulan Danıştay, “Elektrik piyasasında inşaatına başlanmış olan tesislere yeni üretim lisansı verilmesi” hakkındaki yönetmeliği de iptal etmiştir. Böylece inşaata başlanmış olan termik santrallere yeniden lisans verilmesi de mümkün olmayacak olup Danıştay kararı yerinde ve çevre adına umut vericidir.

Ancak termik santraller yapılması hususundaki artış oldukça kaygı vericidir. Neredeyse ülkenin dört bir tarafında, bilhassa tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde verimli topraklar üzerinde kurulan termik santraller tüm doğal yaşamı olumsuz etkilemektedir. Örneğim Afşin-Elbistan Termik Santralinin tüm tarım arazilerini verimsiz kıldığı ve artık tarımsal üretim yapılmadığı bilinmektedir. Öte yandan termik santrallerin halk sağlığına dair olumsuz etkileri izahtan varestedir. Birçok yurttaş termik santrallerin yarattığı kirli hava sonucu akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıyadır. Termik santraller adeta ölüm saçarken, doğayı yok ederken siyasi iktidarın yeni santralleri gündeme getirmesi tabir yerinde ise bir kıyımla özdeştir.

Adana sahillerinde kurulmuş ve kurulma sürecindeki Kömür Santrallerin Listesi şu şekildedir: Sugözü Termik Santrali, Yumurtalık Termik Santrali, Akdeniz Termik Santrali, Sedef Enerji Santrali (Yumurtalık – Demirtaş Köyü), Yumurtalık – Gölovası Köyü – Kocadağ Bölgesi, Hunutlu Termik Santrali, Gölovası Köyü Termik Santrali, Yumurtalık – Gölovası Köyü, Ceyhan – Sarımazı Beldesi, ithal kömür, Klikya Termik Santrali,Gölovası Termik Santrali,Misis Termik Santrali, Ada Termik Santrali, Ece Termik Santrali, Hande Termik Santrali, Handan Termik Santrali ve Gamze Termik Santralidir. Az evvel de ifade etmiş olduğum üzere Adana Barosu’nun müdahilliğinde 8 santrale ilişkin durdurma yönünde karar alınmış ise de karar kapsamında olmayan başka santraller söz konusudur. Termik santrallerin bulundukları hat Ceyhan -Yumurtalık hattı olup, deniz kıyısında soğutma suyunun denizden alınması ve yine denize deşarj edilmesi durumu mevcuttur. Her gün on binlerce ton kömür yakılacak, bir o kadar kül çıkacak ve depolanacak, tonlarca gaz atmosfere salınacak, bazıları asit olup yeryüzüne inecek, on binlerce ton su denizden alınacak ve işlemden geçmiş ve ısınmış olarak tekrar denize salınacak olup bu işlemlerin 49 yıl boyunca devam edeceği gerçeği ekolojik yaşam açısından son derece kaygı vericidir.

Kuşkusuz termik santral gündemi sadece Adana ili sahilleri için değil pek çok yerleşim yeri için ülke gündeminde önemli bir yeri işgal ediyor. Çevre örgütlerinin bu konudaki uyarıları görmezden gelinirken esasen halk sağlığı ve doğal yaşam görmezden gelinmekte olduğunun altını çizmek gerekir. Termik santrallerinin bir biri ardına açılması neticesinde meydana gelecek olan olumsuzluklar ise telafisi imkânsız boyutlardadır. Bu itibarla ülke genelinde kurulması planlanan termik santrallerin yaratacağı etkinin tüm boyutları ile araştırılması, sorun alanlarının tespiti, yargı kararları ışığında ele alınmalı ve mevcut lisansların iptali sağlanmalıdır. Bu gereklilikten hareketle Meclis çatısı altında termik santrallerin yarattığı olumsuzlukların değerlendirilmesi ve kapatılmalarına yönelik çalışmaların başlatılması amacı ile meclis araştırması talep etmek gerekmiştir.

18 Temmuz 2017