Üniversitelerde akademisyenlere yönelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması formu" dayatılmasına ilişkin önergemiz

Antep Milletvekilimiz Mahmut Toğrul'un Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan 676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 48 inci maddesinde belirlenen memur olabilmek için aranacak şartlara “güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma” şartı eklenmiştir.

Ankara Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi ve daha adını buraya yazamadığımız birçok üniversitede görev süresi uzatımı yapılacak akademisyenler ve diğer tüm üniversitelerde yeni göreve başlayacak olan akademisyenlerle ilgili olarak “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunun” doldurulmasının istendiği kamuoyuna yansımıştır. Üniversitelerin güvenlik soruşturma taleplerine Emniyet tarafından cevap verilmemesi ya da geç cevap verilmesi yüzünden yüzlerce akademisyenin göreve başlayamadığı ve görevine devam eden akademisyenlerin ise çeşitli sıkıntılar yaşandığı belirtilmektedir.

Akademisyenlerin özlük dosyalarında yer alan bilgilerin yeniden istendiği söz konusu formda, akademisyenlerden “ilginç” bir bilgi de istenmekte, haklarında “halen devam eden ceza davası bulunup bulunmadığı” konusunda bilgi talep edilmektedir. Yeni göreve başlayan akademisyenlere de aynı form doldurtularak ve sonuçların ne zaman sonuçlanacağı çokta belli olmayan bir süreye yayılarak bir mağduriyet yaratılmaktadır. Hukukun en temel kavramlarından birisi kuşkusuz masumiyet karinesidir. Dolayısıyla hakkında mahkeme kararlarıyla ceza hükmü kesinleşmemiş kişilerin suçlu olarak görülmesi ve suçlu muamelesine tabii tutulması anlaşılamamaktadır.

 

Bu bağlamda;

1- Üniversitelerde yaşanan hukuksuz uygulamaların sayısındaki ciddi artış karşısında idarelerin her türlü eylem ve işleminin hukuka uygun olması konusunda bakanlığınız nasıl bir çalışma yürütecektir?

2- Üniversitelerdeki akademisyenlerin özlük dosyalarında birçok bilgi yer almasına rağmen ‘halen devam eden bir ceza davası bulunup bulunmadığı’ gibi masumiyet karinesini de ihlal eden soruların sorulmasının nedeni nedir?

3- 676 sayılı kararnameden sonra üniversitelerde görevine devam etmekte olan kaç akademisyen hakkında güvenlik soruşturması yürütülmüştür? 676 sayılı kararnameden sonra yeni göreve başlamak isteyen kaç akademisyen hakkında güvenlik soruşturması yürütülmüştür?

4- 676 sayılı kararname kapsamında üniversitelerde göreve başlamak için tüm aşamaları geçmiş olan fakat yürütülen güvenlik soruşmalarından sonra göreve başlayamayan akademisyen sayısı kaçtır?

5- Üniversitelerde hâlihazırda görevine devam eden ve görev uzatım süresi çerçevesinde yapılmak istenen güvenlik soruşturmaları kapsamında görevinden alınan akademisyen sayısı kaçtır?

6- Üniversitelerde akademisyenlere yönelik yürütülen güvenlik soruşturmalarını kim yürütmektedir ve soruşturmalar ortalama kaç gün sürmektedir?

7- Üniversitelerde yürütülen güvenlik soruşturmalarının liyakat sistemine zarar verdiği konusunda ne düşünmektesiniz?

16 Ekim 2017